Kurs i abstrakt algebra genomförd

Helgen 17-18 januari 2015 samlades 22 ungdomar på Stockholms Universitet för att delta i Alef Nolls kurs i abstrakt algebra. Målet var att bevisa Cayleys sats, och emellan föreläsningar och övningar var det även fika och en rundtur i institutionens bibliotek.

Erland föreläser om delgrupper

Erland föreläser om delgrupper

Deltagarna kom från Danderyds gymnasium, Kungsholmens gymnasium, Södra Latins gymnasium, Europaskolan, Roggeskolan, Stockholms Idrottsgymnasium och Tumba gymnasium i årskurserna 9, 1, 2 och 3. De fick höra på föreläsningar av Erland Arctaedius, student på Stockholms universitet, om abstrakt algebra och i synnerhet gruppaxiomen, delgrupper, generatorer, symmetrigrupper, permutationsgrupper, Lagranges sats, isomorfi, homomorfi och Cayleys sats.

Föreläsningarna varvades med trevliga pauser för fika och övningar (dag 1 och dag 2), men det hanns även med diskussioner om språk, programmering och skolväsendet. Mat, i form av mackor med kaffe och te, ordnades av professor Yishao Zhou, genom caféet i byggnaden, och finansierades av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Övningar

Övningar 

Diskussioner

Diskussioner

 

Mackor

Mackor

Fika

Fika

Under söndagen besöktes kursen även av professor emeritus Jan-Erik Björk, som kort talade om matematikern Alan Turing med anledning av den nyligen utkomna filmen The Imitation Game, och visade runt i matematiska institutionens bibliotek.

Matematiska institutionens bibliotek

Rundtur i matematiska institutionens bibliotek med Jan-Erik Björk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *